På tur i fjæra med Juvikstølen barnehage
Den 27.september møtte spente 4- og 5-åringer opp på Gjervik utenfor Knarvik. De var veldig klare for å se hva og hvem som bodde på den lille stranden nedenfor veien.
Som et lite prøveprosjekt hadde Juvikstølen barnehage avd Kunstnaren sagt seg villig til å prøve ut Havforskningsinstituttets prosjekt «Livet i fjæra». De synes det hørtes veldig spennende ut å ta med barna ned i strandsonen og lete etter dyr og planter der. Den store testen var om de kunne gå fra barnehagen og ned til stranden, en distanse på nesten 2 km hver vei. Alle barna hadde tursekk med niste og litt drikke og de voksne hadde med redningsvester, bøtter og håver. Turen gikk kjempefint, og med det strålende høstværet vi hadde denne dagen så kom alle frem i godt humør.
Før vi gikk ned til stranden fikk alle på seg redningsvest og fikk vite hvordan man skulle oppføre seg når vi var ved vannet. Alle måtte stoppe når de fikk beskjed om det og alle måtte ta frem «lytteørene» sine når de ble snakket til. Og ingen måtte gå vekk fra de andre i gruppen.
I en liten vik gikk de med stor iver inn for å finne forskjellige planter og dyr, noen barn var tøffere enn andre og løftet opp stein og tang for å finne tanglopper, krabber og andre skapninger som kunne befinne seg der. Noen av barna var litt mer skeptisk til alt som krøp og kravlet men de fikk alle en fin opplevelse av å mestre det å utfordre seg selv litt. Bare det å gå på litt sleipt underlag og trene på balansen kunne være en fin øvelse.
Etter en stund med utforsking av viken var det lunsj og barna fikk sitte i solen og nyte matpakken sin mens Havforskningsinstituttets utsendte medarbeider gikk igjennom funnene.
Alle barna fikk lære litt om ulike sorter av tang, og at de kan formere seg ved hjelp av «frø» (fordi «sporer» kan bli litt vanskelig å forstå) som ligger i blærer ytterst på tangens greiner. De hadde funnet grisetang og blæretang, i tillegg var det veldig mye grønnalger som vokste på steinene på stranden. De fikk kikke på tanglopper i et lite lupeglass, og lærte om ruren som gjemmer seg i sine hvite spisse kalkhus på steinene. Ekstra spennende var selvsagt strandkrabbene, og vi fant ett par tomme krabbeskall som noen krabber hadde vokst ut av og lagt igjen på stranden.
Barna på Kunstnaren skal ut flere ganger i løpet av året, for å se på variasjonene i fjæra i løpet av året. Neste gang har vi tenkt til å ta med litt forskjellige typer mat til krabben for å teste hva de liker å spise.
Denne dagen viste at barna kan gå et stykke for å komme frem til stedet de skal utforske, og det var veldig kjekt å se hvor godt humør de var i selv om de måtte gå langt. En av utfordringene for skoler og barnehager i kystkommuner er jo nettopp dette med avstand til sjøen, og at man enten må ta buss eller gå et stykke for å komme frem.
Vi håper vi kan få med flere barnehager og skoler i Knarvik området til å teste ut Livet i fjæra sitt læremateriell når de er på turer til strandsonen, og å registrere funnene sine på www.miljolare.no
Takk til barna og de voksne på Kunstnaren for en trivelig dag i fjæra :-)